Yrityksen kulut ja verovähennykset - Suomen PK-Luotto
020 765 9780 hakemus@pk-luotto.fi
Kampaamoyrittäjän kulut Kirjoittaja: Jessica

Yrityksen kulut ja verovähennykset

Ennen kuin rupesin yrittäjäksi, ei minulla rehellisesti sanoen ollut tarkkaa tietoa siitä, mitä kaikkea yritystoiminta vaatii, mihin rahaa menee ja erityisesti mitä kaikkea saa vähentää verotuksessa.  Ennen yrityksen perustamista on hyvä olla tietoinen kulueristä sekä verovähennyskelpoisista menoista. Hyvä kirjanpitäjä on tässä todella tärkeä tekijä. Tässä blogikirjoituksessa avaan parturikampaamoyrittäjän näkökulmasta aihetta nimeltä yrityksen kulut.

 

Millaisia kuluja yrityksellä on?

Yrityksellä on sekä kiinteitä että muuttuvia kuluja. Kiinteät kulut pysyvät samoina huolimatta asiakkaiden määrästä. Esimerkki kiinteästä kulusta on esimerkiksi vuokra: se on aina sama, oli yrityksellä sitten yksi tai tuhat asiakasta kuukauden aikana. Esimerkiksi hiusväri puolestaan on muuttuva kulu, koska sitä kuluu vain silloin, kun on asiakkaitakin. Lisäksi yrityksessä syntyy perustamiskuluja jo ennen, kuin toiminta on edes käynnissä.

 

Parturi-kampaamoyrittäjän kulut

Omassa toiminnassani parturi-kampaamoyrittäjänä kuluja on monenlaisia. Tuntuu usein siltä, että asiakkailla ei ole aavistustakaan siitä, mihin kaikkeen menee rahaa ja kampaamopalveluita moititaan kalliiksi. Enpä ainakaan tunne ketään kampaajayrittäjää, joka kieri rahassa, joten useimmiten hinnalle on syynsä: hyvät työvälineet ja värit maksavat.

 

Parturi-kampaamoyrittäjänä rahaa menee mm. hiusväreihin ja välineisiin. Välineet on myös vaihdettava tietyn ajan välein. Myös vuokra ja henkilöstön palkat ovat oleellisia kuluja. Lisäksi on sellaisia kustannuksia kuten maksupäätteen kustannukset, joita en tullut edes ajatelleeksi ennen kuin yrityksen perustaminen oli ajankohtaista. Lisäksi maksan mm. YEL-vakuutusta, yrittäjän tapaturmavakuutusta sekä työnantajamaksuja. Kyllä saa aika monet hiukset leikata ja värjätä, että tämä työ on tuottavaa!

 

Jotkin yrityksen kulut ovat vähennyskelpoisia

Onneksi monet yrityksen kulut ovat vähennyskelpoisia, siitä on pk-yrittäjälle rutkasti hyötyä. Kaikki ne menot ja menetykset, jotka ovat johtuneet tulon hankkimisesta, saa vähentää verotuksessa. Tällaisia ovat esimerkiksi palkkakulut. Lisäksi yrityksen perustamismenot kuten perustamisasiakirjojen laatimiseen ja kaupparekisterimaksuihin liittyvät menot saa laittaa verovähennyksiin.

 

Myös esimerkiksi YEL-eläkemaksut ovat vähennyskelpoisia. Lisäksi mm. ALV on vähennyskelpoinen. Lisäksi markkinointiin ja myyntiin liittyvät matkat ja opintomatkat voi vähentää verotuksessa – näitä ei minun kampaamollani ole ollut tarvetta tai mahdollisuutta vielä tehdä, mutta se tuli yllätyksenä.

 

Pitääkin olla todella tarkkana ja konsultoida kirjanpitäjää, jotta tajuaa laittaa verovähennyksiin kaikki, minkä saa laittaa!

 

Lue Verohallinnon sivuilta lisää elinkeinotoiminnan kuluista.

 

#Yrityslaina #Yrittäjä #ParturiKampaamo #YrityksenKulut #Verovähennykset #PKLuotto #SuomenPKLuottoJessica

Näytä kirjoittajan Jessica kaikki blogikirjoitukset