Mitä yrittäjyys on ja mitä olen siitä oppinut? - Suomen PK-Luotto
020 765 9780 hakemus@pk-luotto.fi
Yrittäjyys_-_Suomen_PK-Luotto_Oy Kirjoittaja: Pertti

Mitä yrittäjyys on ja mitä olen siitä oppinut?

Sanotaan, että yrittäjyys on melko kovaa hommaa eikä siihen kuka tahansa voi ryhtyä. Se on kaikista eniten oman vision toteuttamista ja siihen uskomista. Itseensä on pakko uskoa, sillä kukaan muukaan ei sitä tee, jos itse ei. En voisi kuvitella itseäni muuta kuin yrittäjäksi, niin vahva osa se minun identiteettiäni on. En näe itseäni palkkatyössä enää näiden vuosien jälkeen.

Yrittäjyys on minulle sitä, että voin toteuttaa itseäni ja viedä yritystäni haluamaani suuntaan. Työ ei edes tunnu työltä, koska saan tehdä pääasiassa sitä, mistä eniten nautin. Pakko kuitenkin sanoa, että yrittäjyys sisältää valtavan määrän hallinnollisia asioita – niistä en niinkään välitä, mutta ne on hoidettava. Mitä enemmän yritys kasvaa, sitä enemmän tulee myös hallinnollisia töitä.

 

Tärkeimmät opit yrittäjyydestä vuosien varrella

Yrittäjyys on erilaisia hetkiä, niitä hyviä sekä huonoja. Yrittäjyys vaatii tietynlaisia luonteenpiirteitä: on siedettävä epävarmuutta, mentävä läpi harmaan kiven ja uskottava itseensä. Itseään alkaa helposti epäilemään. On uskallettava ottaa riskejä, jos haluaa esimerkiksi kasvattaa firmaa ja investoida johonkin. On oltava suunnitelmia, mutta on myös osattava muuttaa suuntaa eikä olla liian jääräpäinen.

Tärkeä oppi on ollut myös henkilöstön merkitys. Yrittäjänä saa itse valita työkaverit, mutta varaa virherekrytointeihin ei pienessä yrityksessä ole: täytyy löytää soveltuvat tyypit, ja se voi olla hieman vaikeaa välillä, kun ei tässä HR-alan ammattilaisia olla. Onneksi itselläni on käynyt tuuri ja olen saanut vain osaavia ja luotettavia työntekijöitä.

 

Yrittäjyys on opettanut myös realiteetteja

En usko, että kenelläkään yrittäjällä elo on jatkuvasti ruusuilla tanssimista. Mutta en myöskään usko, että kellään on pelkästään kurjaakaan. Yrittäjänä oleminen antaa paljon, mutta kyllä se vastapainoksi antaa myös suuren määrän vastuuta. Sosiaaliturva on heikompi kuin palkkatyössä olevilla, ja tosiaan se palkka ei kilahda automaattisesti tilille, jos sitä rahaa ei ole. Silti täytyy muistaa, että nykypäivän työntekijänäkin on epävarmaa: työsuhteet eivät ole enää 40 vuoden pituisia kuten joskus aikaisemmin. Myös oma tai työntekijöiden sairastuminen pelottaa aika ajoin, mutta onneksi vakuutukset ovat kunnossa, jos jotakin ikävää sattuisi.

Yrittäjyys on opettanut elämää ja saanut ylittämään itseäni kerta toisensa jälkeen. En tätä vaihtaisi pois!

 

#Yrityslaina #Yrittäjä #MitäOnYrittäjyys #Yrittäjyys #LainaaHelposti #Laina #PKLuotto #SuomenPKLuottoPertti

Näytä kirjoittajan Pertti kaikki blogikirjoitukset