Toiminimen perustaminen – milloin se kannattaa? - Suomen PK-Luotto
020 765 9780 hakemus@pk-luotto.fi
Toiminimen perustaminen - Suomen PK-Luotto Oy Kirjoittaja: Jessica

Toiminimen perustaminen – milloin se kannattaa?

Yritystä suunnitteleva henkilö painii usein sen asian kanssa, mikä olisi hyvä yhtiömuoto. Osakeyhtiö nähdään nykyään usein ainoana hyvänä vaihtoehtona, mutta toiminimellä yrittäminen on silti edelleen varsin yleistä. Juuri PRH:n sivuille päivitetyn tiedon mukaan, Suomessa on 204.031 Yksityistä elinkeinonharjoittajaa eli toiminimiyrittäjää. Osakeyhtiöiden määrä samassa listauksessa oli 270.553 yritystä. Usein toiminimi nähdään helpompana ja kevyempänä vaihtoehtona. Toiminimen perustaminen oli minullakin mielessä kampaamoa perustaessani, sillä se on tällä alalla tyypillistä. Kampaamoa perustaessa tajusin kuitenkin sen, että haluan kasvaa ja työllistää melko nopeastikin, ja päädyinkin osakeyhtiöön. Toiminimi silti voi olla vaihtoehto monille, ja tässä kirjoituksessa käyn läpi sitä, milloin toiminimi kannattaa ja miten toiminimi perustetaan.

 

Toiminimen perustaminen – miten?

Toiminimen perustaminen kestää vain noin 15 minuuttia ja sen voi tehdä helposti netissä YTJ:n asiointipalvelussa, ja toimenpide maksaa vain 75 euroa. Kaupparekisteriin tehtävä ilmoitus maksaa 110 euroa. Perustamisen ja 75 euron käsittelymaksun maksamisen jälkeen yrittäjä saa Y-tunnuksen.

 

Toiminimen hyödyt

Toiminimi eli t:mi on siis yksityisestä elinkeinonharjoittajasta käytettävä nimitys. Toiminimi on osakeyhtiöön verrattuna kevyempi ja velvoittaa vähemmän hallinnollisia asioista yrittäjältä: muun muassa kirjanpito on paljon yksinkertaisempaa. Verotus on myös erittäin yksinkertaista, sillä kaikki verotettava on ansiotuloa. Elinkeinonharjoittajan ei tarvitse maksaa arvonlisäveroa, jos liikevaihto jää alle 10.000 euroon vuodessa. Näin pienimuotoinen toiminta tosin on usein vain sivutoimista, koska harva elättää itseään alle 10.000 eurolla. Toiminimi sopii kuitenkin myös sivutoimiseen yrittäjyyteen. Pähkinänkuoressa toiminimi kannattaa silloin, kun tietää, että toiminta tulee olemaan ja jatkumaan pienimuotoisena.

 

Toiminimi voidaan muuttaa osakeyhtiöksi

Toiminimen velvoitteet ja riskit ovat kaikki elinkeinonharjoittajan omia riskejä ja hän vastaa veloistaan henkilökohtaisesti, toisin kuin osakeyhtiössä, jossa osakas on vastuussa vain sijoittamallaan summalla. Lisäksi toiminimellä yrittävällä ei ole mahdollisuutta osinkotuloihin.

Usein sanotaan, että toiminimi kannattaa muuttaa osakeyhtiöksi kannattavuuden takia viimeistään silloin, kun vuotuinen liikevaihto ylittää 100 000 euroa. Onneksi toiminimen muuttaminen osakeyhtiöksi on melko vaivatonta.

 

Kevytyrittäjyys on tullut toiminimen rinnalle

Nykyään puhutaan paljon kevytyrittäjyydestä, ja näenkin sen kilpailijana erityisesti toiminimiyrittäjyydelle. Laskutuspalvelut mainostavat, että älä rupea toiminimiyrittäjäksi, se on hidasta ja turhaa. Laskutuspalveluiden hyötynä on se, että omaa liikeideaa voi testata käytännössä ilman yrityksen perustamista ja ilman byrokratiaa. Miinuspuolena on se, että laskutuspalvelut veloittavat tietysti prosenttiosuutensa välistä.

Itse olen tyytyväinen osakeyhtiöni kanssa, mutta on hyvä pysyä kärryillä myös muista yritysmuodoista! Yritystoiminnan tarpeet ovat niin erilaisia eri ihmisillä, joten toiminimet varmasti pysyvät pinnalla vielä pitkään.

 

#Yrityslaina #Yrittäjä #ToiminimenPerustaminen #Toiminimi #Elinkeinonharjoittaja #LainaaYritykselle #PKLuotto #SuomenPKLuottoJessica

Näytä kirjoittajan Jessica kaikki blogikirjoitukset